Salam n hye everyone~!! I'm offline now. If you've come here, leave a trace & I'll visit you back. ^_^

Sunday, July 31, 2011

[Segmen] Pengalaman Pertama Berpuasa

Salam n hye everyone~!!


I'm joining this segment by deqlis. It ends on 31 July 2011, at 12 midnight. Click the banner to join.

My first experience of fasting would be when I was in Scotland. Yup, that's right. If my memories are right, I started to learn fasting during the years when my family & I were abroad in Scotland.



At that time, I was around 7-8 years old. Ummi encouraged my bro Kudin & I to fast although we were in a non-Muslim country.

I tried my very best to fast...(I really did). But a few times, when I couldn't stand the temptations, I went to have a drink at the watercooler at school. Haha...so much for fasting. But I never did tell Ummi about it. XP
Being a little child in a foreign country at that time, I did find it a bit hard to fast. How was your 1st experience at fasting? >_<

Thanks for reading & happy blogging~!! Happy fasting too!



Plz vote for me~!!

Want to generate money with blogging?

10 comments:

PeRmAtA bIrU said...

memang sukarkan bila berpuasa di tempat orang... even sekolah kat sekolah jenis kebangsaan pon x tahan dugaan puasa, ini puasa dekat negara yang bukan islam... lagi lakan??? hahahha...

deqlis said...

wah! menarik pengalaman berpuasa di oversea..:-)

thanks join dear..:-)

happy ramadhan..:) May Allah Bless U.

Nisa' Azman said...

@permata biru: hehe..ha'ah, mmg dugaan btul la, tue pasal smpi xtahan n gi minum air lak, haha.. ^_^

@deqlis: coz mmg start puase dlu kat oversea pun, ngehehe.. Ramadhan Kareem to u too dear.. >_<

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

slmt berpose juge nisa dear~

Nida said...

Baca kisah ni teringat pula kat anak-anak yg sedang di sekolah sekarang....

Mana taknya mereka je yg berpuasa sedangkan kawan-kawan lain tu bukan Islam... harap-harap mereka boleh bertahan.

Dua tahun sebelum ni anak-anak Kak Nida puasa tak penuh sebab kawan-kawan depa makan depan depa..hahaha

Tahun lepas kami berpuasa di Malaysia so penuhlah puasa anak akak yg dua org tu (yg ketiga kecik lagi...huhu).

Tahun ni tak tahulah macam mana, tadi cik hubby dah bagi surat pada cikgu mereka, harap-harap kawan-kawan mereka semuanya faham..

p/s: Syikur tahun ni puasa dalam musim winter... taklah penat sangat.. pukul 5 lebih nanti dah boleh berbuka (tapi kat sini takde bazar ramadan, takde gerai makan tepi jalan yg halal, takde air tebu.....uwaaaaaaaaa)

Nisa' Azman said...

@nusha: hehe..thanks dear.. Slamat b'puase ye..

@Kak Nida: owh ye ke? arap anak2 akak dpt puase ngan baik this yr. Musim winter dh ke kat sane? Wah, mmg awal la b'buke nnti kn? Hihi~.. xpe la kak, puase & buke kat oversea experience yg best gak.. XP

tiefazatie said...

wah..best je pengalaman pose kat oversea nie kan...kanak2..bese la..hihi...

btw..survey itu insyaallah..ok je tue..sbb ifa dpt invitation dr company tue sendiri...sis try la..hee

tiefazatie said...

owh ye..slmt berpose!

IntaNBerliaN said...

hahha.. saya pun pernah mcm tu zaman kecik2... time mandi je minum air paip.. hahhaha

ooo nisa pernah duduk oversea rupanyaa.. bestlah yer dapat merasa tmpt org.. saya ni, sntuh kulit kapal terbang pun blm... hahhaha

Nisa' Azman said...

@Ifa: owh ye ke? nnti sis try la survey tue ye, thanks. N slamat b'puase too~..

@Ina: Ala, mase kecik2 dlu dok oversea coz ayah wat PhD kat sane. Kalo nk gi oversea gune duit sndri, kne tggu sy dh keje n kmpul duit la, hihi~..xpe Ina, maybe 1 day awk akn rs gak naik aeroplane, insyaAllah.. ^_^